Tom Steen Jensen

Erhvervspsykolog og psykolog
Cand.psych.

Tinnitus

Erhvervspsykolog eller psykolog?

Hvad er egentlig forskellene og lighederne på en erhvervspsykolog og en psykolog?

Læs mere her om mit arbejde i hver af de to felter.

Hvad er tinnitus?

Tinnitus er en lægelig betegnelse for en midlertidig eller permanent ringen eller susen for ørerne. Det opleves som en lyd eller støj inde i øret eller i hovedet, men uden at der faktuelt er en lyd i omverdenen. Lyden ved tinnitus kan være meget forskellig fra person til person, både hvad angår støjniveau, lydtype og i særdeleshed personens oplevede psykiske påvirkning og deraf eventuel forringelse af livskvalitet. Med lydtype menes, at tinnitus kan opleves som støj i form af en ringen i øret, pibetoner, en susen eller brusen for øret, motorlyde eller som små blop i øret med efterfølgende forandring i type eller støjniveau.

Hvad er symptomerne på tinnitus?

Symptomerne på tinnitus er, ud over den specifikke oplevede støj for ørerne, også hørenedsættelse, da tinnitus overdøver bestemte lyde eller lydfrekvenser. Tinnitus kan desuden være ensidig (kan kun høres på det ene øre) eller dobbeltsidig (kan høres på begge ører). Tinnitus kan desuden være en reaktion på overanstrengelse, stress eller depression.

10-15% af voksne generes af tinnitus og ca. 1% oplever forringelse af livskvalitet på grund af tinnitus.

Hvad er behandlingen for tinnitus?

Oplever man tinnitus som generende skal man som det første søge lægelig behandling og udredning, da der kan være lægelige årsager, der kan behandles.

Der er dog personer, en restgruppe, der lider af permanent generende tinnitus, der ikke kan behandles lægeligt. Tinnitus kan i disse tilfælde være årsag til en væsentlig forringelse af livskvalitet, hvilket i sig selv kan virke stressende eller deprimerende.

Personer med generende og permanent tinnitus kan ved samtaler med en psykolog tillære sig forskellige copingstrategier, der kan gøre det mere udholdeligt at leve med tinnitus. Med andre ord vil man med samtaler med en psykolog kunne tillære sig at forholde sig til og leve med sin tinnitus på en måde, så den i mindre grad forringer livskvaliteten. Med den rette psykologiske støtte vil man kunne forøge sin livskvalitet selv med tinnitus, men ikke fjerne tinnitus.

Læs mere

Læs evt. mere om de lægelige aspekter ved tinnitus på Sundhed.dk på https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/oere-naese-hals/symptomer/tinnitus-oeresusen/.

Jeg har tinnitus

Jeg har tinnitus

Vil du høre det? Vil du vide lidt om, hvordan det er at have tinnitus? Først lidt fakta. Ifølge Netdoktor.dk, så er tinnitus "... den lægelige betegnelse for øresusen. Den tinnitusramte beskriver, at der er en lyd inde i øret, selvom der ikke kommer nogen lyd ind i...

Vil du kontaktes?

Erhvervspsykolog Tom Steen Jensen

Tilmeld nyhedbrev

Tilmeld dig og modtag max. fire nyhedsbreve om året, hvor jeg vil fortælle om nyheder indenfor erhvervspsykologi.

Tak fordi du tilmeldte dig nyhedsbrevet.