Jeg har tinnitus

Vil du høre det? Vil du vide lidt om, hvordan det er at have tinnitus?

Først lidt fakta. Ifølge Netdoktor.dk, så er tinnitus “den lægelige betegnelse for øresusen. Den tinnitusramte beskriver, at der er en lyd inde i øret, selvom der ikke kommer nogen lyd ind i øret udefra. Den lyd, der høres kan være meget varierende fra person til person. Typisk høres en brusen eller en hyletone. Det er en ganske hyppig tilstand – cirka 16 procent af alle voksne har konstant tinnitus og en langt større del har tinnitus af og til. Af den gruppe, der har konstant eller næsten konstant tinnitus, har omkring 6 procent så kraftig tinnitus, at lyden er et markant og stort problem, der går ud over livskvaliteten.” Læs mere ›

Etiket: , ,

Tanker om frihed? Alene i vildmarken?

Jeg har med stor fornøjelse fulgt serien på DR3 om 10 mennesker, der på et tidspunkt er blevet sat af alene i vildmarken i Nordnorge. De fik nogle få praktiske redskaber efter eget valg med sig. Opgaven var så, dels at klare sig selv i vildmarken, og dels at filme det til disse udsendelser.

I begyndelsen faldt flere af deltagere fra på grund af mangel på mad og eller på grund af ensomhed. Den første årsag er åbenlys, og den sidste er interessant.

Går vi ikke ofte i dagligdagen og tænker på mangel på frihed? Vi føler, vi sidder fast i hverdagens hamsterhjul og ønsker os væk til en frihed, hvor vi kan gøre lige, hvad vi vil, når vi vil det. Det er vel netop essensen af at være alene i vildmarken.

Den første del af svaret kom som nævnt i de første udsendelser, hvor flere deltagere gav op på grund af ensomhed og savn af dem derhjemme. De havde efter min mening set indad og fundet et svar, at de var alene, savnede dem derhjemme, og at de derfor ville hjem.

Men den anden og langt mere dybdegående del af svaret, igen efter min mening, kom først da de sidste deltagere havde været alene længe nok til for alvor både at se indad og ikke mindst se udad. Se på hvad det var de havde omkring dem derhjemme, og hvad meningen med deres liv bestod i.

Jon på 35 år og fra Saltum kom efter 19 dage alene i vildmarken helt i dybden og fik sat ord på sin frihed. Her er præcis, hvad han sagde i afsnit 8 af ‘Alene i vildmarken’, den 15. feb., hvor han tænkte på sin datters 13-års fødselsdag og på sin kone og deres bryllupsdag, hvor han havde forudbestilt en buket blomster til hende.

Jon, 35 år:

“Nu håber jeg, min kone har fået min buket nu. Det varmer i hvert fald i tankerne. Det er bare den del jeg ikke kunne forberede mig på, ikk? Sådan er det med at være fuldstændig alene, og ingenting have og give mig til. Der plejer altid at være noget, jeg kan give mig til. Det er simpelthen så utroligt. Jeg kan gå lige hvor fanden hen jeg vil, lige så langt jeg vil. Jeg kan gøre lige hvad fanden, jeg vil, om jeg så vil sætte ild til hele standen her. Alligevel så er det bare fuldstændig som, det ved jeg sgu ikke. Det er bare lidt lige som at være i fængsel eller … Man kan, det ved jeg ikke. Fuldstændig isoleret. Det er fandme ikke det fedeste i hele verden.

Jeg har også fanget nummer 100 fisk fangede jeg i går. Nu må jeg være oppe på hvad, 110 fisk? 110 fisk på 19 dage. Jamen, for fanden altså, kan du ikke godt se det? Jeg spiser godt. Jeg sover godt. Jeg har varmen. Og så stadig væk, så står jeg bare her og er pisse utilfreds. Det føles kraftedeme som om min brystkasse, den er ved at sprænges nogle gange. Og så går det over igen. Men jeg kan godt nok ikke beskrive, hvor meget jeg glæder mig til at der kommer en båd og henter mig. At nu vil jeg gerne hjem. Der er nok nogen, der er bedre til det her end jeg er. Så skal de fandme også have sejren. Jeg er fandme ikke ret god til det.

Lige pludselig, så har jeg bare alt derhjemme. Ikke det, jeg ikke altid har haft det, men fuck man mærker det bare herude. Alle de der små ting, der ikke betyder en skid i hverdagen, de betyder bare alt. Det er kraftedeme fedt at få lov at opleve. Og hvis der er nogen, der er bedre til at undvære dem, fair nok, så skal de bare tage nogen flere dage.

Frihed, mening og forpligtelse

Det vil sige, at frihed er ikke bare at kunne gøre, hvad man vil, når man vil det. Jon spiste godt, sov godt og kunne holde varmen. Han havde styr på det helt grundlæggende, store dele af det, vi ofte omtaler som det gode liv. Men hvad med meningen? Friheden kom til at føles som et fængsel for Jon, og dermed forsvandt meningen med friheden alene i vildmarken for ham.

Frihed er netop alle de små ting i hverdagen, som Jon nævner, der i øvrigt forpligter os. Frihed er samværet med andre mennesker og noget meningsfyldt at tage sig til i hverdagen. Frihed til at være sammen med de mennesker, vi har valgt at være sammen med, og de mennesker, der har valgt at være sammen med os. Frihed til at gøre det, vi er forpligtet til af dagligdagens mange små gøremål. På godt og på ondt.

Jeg kan kun opfordre til en stund alene for mulighed for tanker om frihed, alene-hed, ensomhed og alle hverdagens små forpligtelser – jeg er nemlig ikke sikker på, at det helt er nødvendigt med 19 dage alene i vildmarken.

Citatet med Jon er hentet fra ‘Alene i vildmarken’, afsnit 8, 15. feb. 2017, 29:40 min inde i udsendelsen, https://www.dr.dk/tv/se/alene-i-vildmarken-tv/-/alene-i-vildmarken-4#!/.

Tak til Jon for at dele sin indsigt.

 

Etiket: , , ,

Skal en gåtur i skoven optimeres?

I dag gik jeg mig en tur i skoven, som så mange gange før. Her oplevede jeg noget, som jeg ser oftere og oftere; at mennesker går tur i skoven med mobiltelefon og headset monteret og i dyb samtale med et andet menneske. Lad mig skynde mig at pointere, at jeg på ingen måde vil dømme eller ikke har respekt for dem, der gør det. Jeg vil bare gerne stille mig undrende og spørgende hertil.

Er det, at gå en tur i skoven og samtidig være i samtale med et andet menneske, endnu et tegn på, at vi næsten altid skal være på, eller er det yderligere en optimering af vores aktiviteter? Skal vi lige kombinere en gåtur i skoven med en samtale med en slægtning, en nær ven eller måske lige en jobrelateret samtale? Er det nu nødvendigt eller klogt at forene det nyttige, en samtale med et andet menneske, med det unyttige, en gåtur i skoven? Med det unyttige mener jeg, at netop en tur i skoven ikke behøver være nyttig, have et formål, give et afkast, men blot være en værdi i sig selv.

For mig er en gåtur i skoven særdeles unyttig. Det har en værdi i sig selv, og derfor nyder jeg det så meget mere, slapper af, lader tankerne flyve eller endnu bedre, måske tænker jeg slet ikke på noget som helst. Det er i øvrigt en evne, der ofte er til stor moro eller måske misundelse hos mine børn og kone, der ikke kan dette, at tænke på ingenting.

På den måde bliver en gåtur i skoven for mig en væren i sig selv, hvor jeg ikke er på, ikke skal præstere og ikke være andet end blot være der eller være til. En gåtur i skoven er i vores efterhånden topoptimerede samfund måske ved at være et af de sidste steder, vi kan være, netop uden optimering, uden multitasking og uden at være på. Bare være, bare opleve.

Samtidig er det væsentligt at pointere, at man hermed ikke altid skal være alene i skoven. Der er intet i vejen med en gåtur i skoven med familien, med børnene, eller med gode venner. Det oplever jeg ofte giver nogle gode dybe samtaler, der ellers ikke ville være opstået. Ofte taler jeg på sådanne ture med andre om alt muligt eller ingenting, og på samme måde bliver det til dybe samtaler, der heller ikke har andet formål og værdi end netop samtalen og nærværet i sig selv.

Du kan jo selv prøve en aldeles unyttig gåtur i skoven uden andet formål og værdi end turen i sig selv, og uden at optimere den med et andet formål. Rigtig god tur.

Etiket: , ,

Leadership eller Management?

Lige nu arbejder jeg på et studie af, hvad projektledere selv siger om, hvilken ledelsesadfærd de anvender i deres dagligdag for at bringe succes i deres projekter. Studiet skelner ledelse på et kontinuum mellem leadership og management.

Tesen er, at projektledere i Danmark bliver uddannet og anvender primært management-sporet og først efter egen interesse ad åre får fokus på leadership. Men hvor meget har det i mellemtiden kostet, både målt i økonomi og stress for projektdetagere? Læs mere ›

Etiket: ,
Top